
Niinhän sitä luulisi, että jos nuori ihminen on pienestä pojasta alkaen ollut seuraamassa, miten isä tekee upeita saamenkoruja, viihtynyt hänen työpaikallaan, nähnyt asiakkaiden ihastelun ja kuullut kerrottavan isän olevan sekä Suomessa että naapurimaissa kuulu alansa mestari, pojasta tulisi automaattisesti ja itsestään selvästi hänen työnsä jatkaja.
Aivan näin asiat eivät kuitenkaan sujuneet inarilaisen Sami Laitin kohdalla.
Koulunsa päätettyään Sami meni Helsingin yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Hän halusi kuitenkin vielä varmistaa lähteneensä varmasti oikealle uralle ja meni ammatinvalintapsykologin puheille kuullakseen, mikä olisi juuri hänelle sopivin työtehtävä.
Tulokset yllättivät:
-Psykologi ehdotti, että alkaisin nyrkkeilijäksi. Vaihtoehtoina olivat muun muassa kelloseppä ja kukkakauppias. Hän oli ilmeisesti sitä mieltä, että olen niin impulsiivinen, että nämä ammatit sopisivat minulle…
Ei tullut pojasta nyrkkeilijää.
Hän palasi takaisin kotiseudulleen Inariin, meni Saamelaisalueen koulutuskeskukseen opiskelemaan ja suoritti niin sanotun kovan puolen, johon kuuluvat metalli-, puu- ja luutyöt.
Kisällivaiheessa hän keskittyi jalometallitöiden ja työvälineiden opiskeluun, ja tällä hetkellä menossa on valmistautuminen saamen käsityömestarin tutkintoon, jonka näyttö on keväällä.

Vapaa yrittäjä
Kun Sami Laitilta kyselee, eikö olisi kovinkin houkuttelevaa alkaa soveltaa tietokoneopintoja käsityöläisuraan vaikkapa aloittamalla 4D-tulostus, jossa voisi esimerkiksi kehitellä korun mallin koneelle ja suoltaa valmiita esineitä ulos.
-Se ei sovi luonteelle, sanoo Sami.
-Haluan tehdä käsin mahdollisimman korkeatasoisia esineitä, mahdollisimman hyvin.
Yrittäjä hänestä tuli sukupolven vaihdoksen yhteydessä, jolloin maankuulu Samekki siirtyi isältä pojalle. Tällä hetkellä hänellä ei ole erillistä liiketilaa, jossa asiakkaat voisivat käydä, töitä tehdään kotona.
-Minulla ei ainakaan juuri nyt mitään kovia yrittäjäpaineita. Tilitoimisto hoitaa kirjanpidon, ja työt menevät kaupaksi sitä mukaa, kun niitä ehtii tehdä.
-Periaatteessa voi sanoa, että teen mitä haluan, ja asiakkaat ostavat mitä haluavat.
Sokkoina asiakkaiden ei tarvitse Samin töitä ostaa; Inarin kirkonkylässäniitä on nähtävillä ja hankittavissa sekä saamelaismuseo Siidanmuseokaupassa että saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa sijaitsevassa Sámi duodjissa.
Ritva Savela
Kuvat: PasiR