
Huikaisevan kaunis järvi- ja tunturimaisema tervehtii Skoganvarre Villmarkiin tulijaa.
Skoganvarre Villmark sijaitsee Finnmarkin läänissä valtatien E6 varrella 26 kilometriä Lakselvista etelään tuntureiden ympäröimässä laaksossa, kauniin Øvrevatn-järven rannalla.
Karigasniemeltä on matkaa taitettu noin 70 kilometriä, Nordkapista päin tultaessa maisemia on katseltu vähän yli 200 kilometriä.
Fiksu matkailija on varannut yöpymispaikkansa hyvissä ajoin – kesällä Skoganvarressa riittää väkeä niin mökeissä, asuntovaunualueella kuin telttapaikoillakin.
Ravintolan yhteydessä sijaitsevassa respassa tervehditään tulijaa yleensä ystävällisesti selvällä suomen kielellä, vastaanottajana kun on usein retkeilyalueen emäntä Marjo Ihalempiä.
Marjo on pitkän linjan hotelli- ja ravintola-alan ammattilainen, joka on työskennellyt sekä Suomessa että Norjassa. Skoganvarreen hän tuli kuutisen vuotta sitten, ja tänä keväänä hän hankki koko alueen omistukseensa.
-Olen viihtynyt täällä hyvin, ja pikkuhiljaa tehtävien määrä on kasvanut. Kun entiset liikekumppanini siirtyivät eläkkeelle ja muihin tehtäviin, päätin ottaa homman virallisestikin haltuuni, kertoo Marjo Ihalempiä.

Kaikenlaista kalastusta
-Keväällä meillä käy pilkkijöitä, jotka pääsevät halutessaan Suomesta tänne vaikka moottorikelkoilla, reitit on merkitty – niitä onkin syytä seurata tarkasti, ettei matka jää kesken, painottaa Marjo.
-Kesällä halutaan pyytää lohta Sisävesikalastusta harjoitetaan kaikkina vuodenaikoina. Järjestämme myös merikalastusreissuja ja kuningasrapusafareita.
-Meillä tunnetaan paikalliset olosuhteet ja säännöt hyvin, joten osaamme kertoa esimerkiksi, mistä löytyvät parhaat turska-, seiti-, ja pallaspaikat.
Annamme tietenkin mielellämme tietoa myös omatoimikalastajille. Tässä verrattain lähellä on niin jokia, vuonoja kuin järviäkin, joten jokaiselle luulisi löytyvän mieluinen kalapaikka.
Vaikka käytännössä kaiken tarpeellisen palvelun saa Skoganvarre Villmarkissa suomeksi, ollaan kuitenkin ulkomailla.
-Avustamme mielellämme lupa-asioissa, sanoo Marjo Ihalempiä ja muistuttaa kalastajan herrasmiessäännöistä:
-Tarvitaan voimassaolevat valtion kalastuskortti ja alueellinen kalastuslupa sekä desinfiointitodistus, joka pitää olla kaikilla lohijoilla ja kaikessa sisävesikalastuksessa – myös omat veneet täytyy desinfioida.
Ja kun kaikki muu on kunnossa, järjestää Marjo Ihalempiä kumppaneineen tarvittaessa kalastajille kuljetuksen vaikka moottorikelkalla pilkkipaikoille, tai retkeilijöille autolla hyvän vaellusreitin alkuun.
Retkeilyalueella on varauduttu siihenkin, ettei kaikilla tulijoilla ole tarvittavia varusteita mukanaan, joten niitä voi ostaa kaupasta, josta saa niin ikään matkamuistoja.
Alueella on myös erityinen kalanperkaushuone ja yhteinen pakastin mökeissä asuville.

Hyvää ruokaa
Pitkään oli, tietysti vähän vitsinäkin heitetty, niin sanottu puolivirallinen suositus, että sinne matkaajien on syytä ostaa Utsjoelta, Karigasniemeltä, Nuorgamista tai Näätämöstä niin paljon omia eväitä mukaan, että pärjää niillä koko reissun.Skoganvarre Villmarkissa näitä huolia ei ole. A-oikeuksin varustetusta ravintolasta saa hyvää, suomalaiseen makuun sopivaa ruokaa.
Marjo kertoo, että esimerkiksi joillekin firmojen porukoille on toimitettu ruoat jopa majoitustiloihin, jos sellaista tarvetta on ollut. –Tähän voisi kommentoida sen verran, ettei kannata jättää väliin käyntiä ravintolassa, siellä on hyvä tunnelma! (toim. huom.)
Muutakin huoltoa löytyy: on saunaa, suihkua, itsepalvelupesula, vuokraveneitä ja koko alueella ilmainen internet-yhteys.Majoitusvaihtoehtoja on useita erilaisia ja eritasoisia. On neljän hengen paritalopuolikkaita, joissa on suihkut ja pienoiskeittiö – ja silmiä hivelevä näköala terassilta, on kahden hengen hirsimökkejä, on neljän hengen hirsimökkejä, on asuntoauto- tai vaunupaikkoja sähköpistokkeineen ja telttapaikkoja.
Maksutapoina käyvät käteinen (NOK ja EURO), Visa ja Mastercard, norjalainen pankkikortti, Maestro sekä Visa-Electron.
Kireitä siimoja!
Ritva Savela
Kuvat: PasiR