Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijatöitä on mukana Aalto-yliopiston tuottamassa Everyday Experiments -näyttelyssä Milanon triennaalissa. Näyttelyssä voi nähdä muun muassa riskuja eli naisten saamenpuvuissa käytettäviä pukukoruja.

(Kuva: Ulla Isotalo)
– Aalto-yliopisto pyysi meitä mukaan tähän projektiin. Suunnittelimme yhdessä, miten saamelaiskulttuuri ja oppilaitos näkyvät Milanon näyttelyssä, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen kertoo. Lisäksi Aalto-yliopisto tuotti näyttelyyn koostevideon Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjan lyhytelokuvista, joiden aiheena ovat erilaiset saamenkäsityöt.
– Meille on kunnia, että oppilaitoksemme nähdään tärkeänä yhteistyötahona, kun saamelaiskulttuuria halutaan näyttää muulle maailmalle, rehtori sanoo. Saamelaisalueen koulutuskeskus on toisen asteen oppilaitos, jonka tavoitteena on saamelaiskulttuurin edistäminen.
Varas iski opiskelijoiden riskuihin Milanossa
Katja Magga on yksi niistä opiskelijoista, joiden työ pääsi mukaan Milanon näyttelyyn. Hänen riskunsa Váimmueana (Sydämen maa) ehti olla näyttelyssä vain reilut kaksi viikkoa ennen kuin se varastettiin. Myös opiskelukaveri Maria Saijetsin risku lähti varkaan mukaan.
Sittemmin näyttelyvitriinien turvallisuutta parannettiin ja varastettujen korujen tilalle laitettiin korvaavat esineet. Maggan varastetun korun paikalle tuli toinen hänen valmistamansa risku, Mu máttut (Juureni).
– Saan ideat koruihini yleensä luonnosta. Jokaisessa korussani katsoja voi nähdä pohjoisen luonnon kauneuden. Myös yhteys poroihin näkyy töissäni, Magga kertoo.
Katja Magga on kotoisin pienestä Kutturan saamelaiskylästä. Kiinnostus saamenkäsitöihin johdatti hänet suunnittelemaan ja valmistamaan koruja. Niinpä hän hakeutui opiskelemaan Saamelaisalueen koulutuskeskukseen Inariin. Magga valmistui korukivi- ja jalometallialan artesaaniksi toukokuun lopussa.