Lappi-romantiikkaa esiin tuovalla Souvarit-yhtyeellä on huomattava osansa Lapin matkailun kehittymisessä. Yhtye on luonut yli 40 vuotta positiivista mielikuvaa Lapista, edesauttanut ikävää Lappia kohtaan.
Souvarit on eri palkinnoilla palkittu lappilainen yhtye, sen kotipaikka on Rovaniemi. Se tunnetaan hyvin kaikkialla maassa, mutta suurimman suosion se on aina saanut etelässä. Suosion alueellisena mittana ei ole ollut pelkästään asukasmäärä, vaan yhtä hyvin tai enemmänkin yhtyeen Lappi-sanoitteinen kaihoisa musiikki.
Nykyisin yhtyeen esiintymismatkat keskittyvät 90-prosenttisesti etelään, Oulun alapuolelle. Yleisömäärä kohteessa on 500-1000 ihmistä. Tanssiravintolat ja -lavat ovat aina täynnä kun Souvarit tulee.
”Teemme nykyisin vuoden aikana 120 keikkaa tanssipaikkoihin. Tämä esiintymismäärä on ylärajamme, vaikka kysyntää on enemmän. Vilkkaina vuosina teimme yli 200, jopa 250 keikkaa, mutta se oli liian paljon, liian rasittavaa”, kertoo yhtyeen perustajajäsen ja solisti Lasse Hoikka. Hänen ympärilleen Souvarit on muodostunut. Yhtyeen kaikki muut jäsenet ovat vaihtuneet vuosikymmenten tai vuosien aikana.

600 äänitettä
Souvareitten äänite- ja esitysohjelmistoon on kertynyt 600 yhtyeen esittämää kappaletta. Niistä yli puolet kertoo sanoituksillaan Lapista, Lapin luonnosta, Lapin elämästä ja eksotiikasta. Mukana on tunneherkkää yleisiskelmää, esimerkiksi Luodut toisilleen, jota on Youtubessa on kuunneltu yli 2,7 miljonaa kertaa.
Äänitteisiin ja yhtyeen keikkaesityksiin kuuluu runsaasti myös duuripainotteista musiikkia ja rock´n rollia. Souvarit on tehnyt 40 albumia ja lisää on tulossa, seuraava vielä tänä vuonna.
Koko maassa ja varsinkin etelässä Souvareitten soitto-ohjelmistossa suosituimpia ovat Lumiperhonen, Kylmän kukkia, Kultamaa, Tunturituuli, Pariiseja, Porokämpän mies, Tuiskumorsian…
Kylmän kukkia ja Pariiseja ovat olleet ehtymättömiä suosikkeja. Kylmän kukkia on syntynyt Kittilässä. Sen on sanoittanut Leena Siirtola ja säveltänyt Leenan aviomies Leo Siirtola.
Leena on sanonut kylmän kukista näin: Kylmän kukkia koki tuskallisen synnytyksen niin sävelen kuin sanojenkin osalta. Siksi se lienee kestänyt niin paljon kulutusta ja käsittelyä. Se on ylistyslaulu Lapille, yli kuolemanrajan ulottuva rakkaus, jota laulaja tahtoo siirtää lapselleen vielä ‘pohjanloimujen tuolta puolen’.
Pariiseja on sanoittanut Pertti Mäenpää ja säveltänyt Pekka Lintula. Säveltäjäksi merkitään (virallisesti) Pajaro De Pedro, sillä Pekka halusi alunperin käyttää salanimeä. Laulun mukaan Pariisin-matkan voi kokea lähempänä kuin moni uskookaan, sillä hienoja paikkoja on meillä Suomessa ja varsinkin Lapissa: ”Joka ainut soratie alta riemukaaren vie. On Pariiseja täynnä tämä maa.” Laulu kertoo myös hyvä viisauden: ”Jos et koskaan lähde, puuttuu paluukin”.
Kuinka kauan Souvareitten suosio kestää ja kuinka kauan perinteinen tanssikulttuuri elää Suomessa? Ehkä vastaus on siinä, että yhtyeen suosio kestää ”viimeiseen mieheen” saakka eli niin kauan kuin Souvarit esiintyy ja sille tehdään musiikkia. Mutta tanssikulttuuri ja musiikin muutokset voivat koskea pian myös Souvareita.
Perinteinen tanssikulttuuri näyttää päättyvän
Lasse Hoikka ajattelee, että nykyisenlaisia artistien kiertueita tanssipakoilla näyttää jatkuvan enää vähän aikaa, ehkä vain viisi vuotta.
”Meitä tulevat kuuntelemaan ja katsomaan tanssipaikoille 50-90 -vuotiaat naiset ja miehet. Korkeintaan kymmenen prosenttia yleisöstä on nuorempia. Tunturitkin ovat hiljentymässä tanssijoista. Väkeä tunturien tansseissa on ruskasesonkina ja kevättalvella, kun suomalaiset tanssihaluiset ihmiset ovat lomamatkalla Lapissa.
Lapin ja muun Pohjois-Suomen ihmiset käyvät tansseissa vähiten ja se vaikuttaa myös tunturien tanssitoimintaan. Lapissa kesäiset lavatanssitkin ovat vähentyneet, toiminnassa on enää muutama lava. Lavoista Suukosken Keidas on tehnyt merkittäviä uudistustöitä ja haluaa pitää aktiivisesti yllä hyviä perinteitä. Etelässä Oulun alapuolella on paljon aktiivisia tanssiravintoloita ja -lavoja”, Lasse Hoikka kertoo.
Kaikki tietävät, että artistit elävät esiintymisillään, sillä äänitemyynti on romahtanut. Lasse Hoikka sanoo, että suuri romahdus tapahtui vuonna 2008. Silloin Youtube sai yleisönsä. Ja muutkin musiikin jakokanavat toimivat entistä aktiivisimmin.
Souvarit on saanut 20-30 kulta- tai platinalevyä. Lasse Hoikka ei muista tarkkaa lukua. Triplaplatina tuli vuonna 2018 laulusta Sinisenä lintuna haluaisin lentää (150 000 kappaletta). Levy on julkaistu vuonna 1996.
Lassen mukaan nykyisin jo 3000 äänitteen myyntiluku on korkea kenen tahansa artistin kohdalla. Youtubissa kuunnellusta musiikista tekijät eivät saa mitään korvausta. Mutta uudempi digitaalinen musiikkipalvelu Spotify on artistiystävällisempi ja sieltä musiikintekijät saavat jotain, tosin vain jotain pientä.
Ura alkoi kehittyä riittävän nuorena
Lasse Hoikan musiikkiura sai alkunsa 13- tai 14-vuotiaana synnynkylässään Koivussa, kun hänelle avautui tilaisuus kuulla työväentalon tanssi-iltojen musiikkia ja vieläpä kokeilla usein rumpuja.
Ja pian viihdepuolelta hän sai uutta tuntumaa päästessään myymään lippuja Suukosken Keitaalle vuonna 1969. Suuri askel kohti uraa tuli mahdolliseksi kun Huumor Humppa -bändin Pauli Pirttijärvi tuli hakemaan nuorta miestä soittamaan rumpuja Tyrnävän maamiesseuran talolle uuden vuoden aattona 1970.
Rumpujen takaa Lasse alkoi pian myös laulaa, koska solistia tarvittiin. Urakehitykseen kuului myös jäsenyys keskikoulun poikabändissä.
”Pauli Pirttijärvi ja Juhani Juusola olivat minulle hyviä opettajia esiintymisessä ja käyttäytymisessä. Sain heiltä myös musiikillista oppia. Eero Kylmämaalta sain oppia rumpujen soittoon, ja hän myös vaati minua laulamaan.
Kävin töissä Ruotsin Luulajassa muutaman vuoden 1970-luvun alussa. Sitten vuonna 1978 mietimme vaimoni Tertun kanssa muutammeko pysyvästi Ruotsiin, mutta päätimme jäädä Suomeen, koska samana vuonna syntyi tyttäremme Nina. Samana vuonna perustin Souvarit-yhtyeen yhdessä hanuristi Tapani Peuran ja basisti Juha Salmivuoren kanssa. Ensimmäinen keikkamme oli syyskuussa 1978 Muurolan lavalla. Keikkaa oli jo silloin niin paljon, kun vain jaksoi tehdä.”
Veikko Erkkilä

Souvarit on tehnyt tähän mennessä yli 7000 esiintymiskeikkaa. Yhtyeen jäsenet ovat nykyisin Lasse Hoikka (solisti), Jouni Ruokamo (koskettimet ja laulu), Pauli Ruuskanen (bassokitara, kitara ja laulu), Pasi Alakurtti (rummut) ja Marko Jolkkonen (harmonikka, koskettimet ja laulu).