
Saariselän Kuukkelissa on mitä melkoinen tohina päällä. Kymmenet nälkäiset nauttivat lounastaan vasta uudistetussa ravintolassa. Kassoilla nopeasti vetävät jonot eivät pääse lyhenemään; niin ikään vasta uudistetussa myymälässä on asiakkaita etsimässä päivittäisiä ruokiaan, matkamuistoja, pikatäydennystä vaate- ja muuhun varustukseen.
Postin vieressä olevassa toimistossaan istuu kaupias Antero Ylävaara, joka puhuu puhelimessa, näppäilee tietokonetta, vastailee työntekijöiden kysymyksiin, ja ehtii sen verran kommentoida haastattelupyyntöön, että parin tunnin kuluttua helpottaa hieman.
Ja helpotti. Mitä nyt puhelin soi jatkuvasti, työntekijöillä oli asiaa, jokin putkirikon korjaus piti saada kuntoon.
Yksi puhelinkeskustelu jäi mietityttämään; Ylävaara puhui oman talon ohjelmapalveluista. Ei kai hän sentään aio ohjelmapalveluyrittäjäksikin kaiken muun lisäksi?
-Olen etsimässä yhteistyökumppania, joka voisi tuottaa niitä palveluja. Meillä on nyt kaikkiaan nelisenkymmentä majoituspaikkaa, ja jotta niiden markkinonti pystytään hoitamaan kunnolla, tarvitaan muutakin kuin vuode.
Ihmisille pitää olla tarjolla aktiviteetteja, hyviä ja turvallisia tapoja tutustua paikalliseen luontoon. Päästä kokemaan koira- tai kelkka-ajelua, kokeilemaan vaikka lumikenkäilyä ja niin edelleen, sanoo Antero Ylävaara. Jolle tulee tänä vuonna täyteen 40 vuotta yrittäjänä.

Ylävaaran tiloista
Istumme Kuukkelissa, isossa kauppakolossissa, jonka kahdesta kerroksesta löytyy melkeinpä kaikkea mahdollista.
Neljäkymmentä vuotta sitten Ylävaaralla oli ensimmäisessä myymälässään Ivalossa käytössään 150 neliötä vanhassa Osuuspankin talossa. Sieltä jouduttiin välillä evakkoon. Muutettiin takaisin. Tilat olivat edelleen liian pienet, ja oli aika rakentaa oma kiinteistö keskelle Ivaloa.
Vuonna 1984 talo valmistui vastoin kaikkia odotuksia ennätysajassa. Työt aloitettiin toukokuun alussa ja valmista tuli kesäkuun lopussa Päästiin nauttimaan hulppeasti lähes 600 neliön myymälästä.
Samalla tapahtui jotain vallankumouksellista: 1980-luvun puoleen väliin asti Ivalon kaupat olivat olleet kiinni viikonloppuisin seitsemää kesälauantaita lukuunottamatta. Ylävaara tuumi, että työssä käyvät eivät ehtineet suorittaa ostoksiaan niillä ehdoilla, ja piti kauppansa auki joka lauantai.
-Siitähän pidettiin silloin oikein mielenosoituksia, sanoo Antero Ylävaara.
Sittemmin Ylävaaran kaupan järkyttävistä aukioloajoista tuli käsite. Lopulta päädyttiin siihen, että kauppa oli kiinni vain joulupäivänä.
Saariselälle Ylävaara kotiutui 1980-luvun lopulla, kehitti ja monipuolisti toimintaansa ja on laajentanut myös liikettään useaan otteeseen niin, että kokonaispinta-ala on nyt 2700 neliömetriä.
Inarin kirkonkylälle Kuukkeli tuli 1994, kun Nykäsen kauppa oli lopettanut toimintansa ja sen myymäläesimies Risto Kekki kaipasi tuttua työtä tuttuine asiakkaineen, ja houkutteli Ylävaaran kaupan pitoon myös siellä. Inarin liikettä laajennetaan merkittävästi tänä vuonna.
Ivalossa Sokos-ryhmän liike laajensi pariinkin otteeseen. Ylävaara ei pystynyt liikettään isontamaan, joten hän rakennutti uuden kaupan paikalle, johon sittemmin on laajennuttanut tilat nykyiselle K-Supermarketille, jolla on itsenäinen yrittäjä.
Ylävaara Souvareista
Lappilaisella suosikkiyhtye Souvareilla on niin ikään juhlavuosi meneillä, neljäkymmentä vuotta on tullut täyteen senkin taipaleella. Reilusti yli puolet tästä ajasta Antero Ylävaaran Kuukkeli ja Lasse Hoikan Souvarit on liitetty toisiinsa moninaisin sitein.


Souvarit-musiikki soi Kuukkelissa läpi sesongin, eikä ole sattumaa, että kuukkeli on myös yhtyeen lauluissa suosittu. Saariselällä myydään valtaisa osa Souvareitten levyistä.
Lasse Hoikka onkin antanut reilua tunnustusta Ylävaaralle todeten, että tämä on omalta osaltaan merkittävästi ollut edistämässä Souvareitten musiikkimatkaa.
Antero Ylävaara puolestaan harmitteee, ettei ole olemassa oikein mitään virallista kunniamerkkiä, jonka voisi Souvareille ja Lasse Hoikalle jakaa:
-Souvarit ovat tehneet Lapin matkailulle hyvää työtä. Ja ovat Souvarit esiintymässä missä vain, Souvarit ja Lappi yhdistetään aina toisiinsa; Lapin tunnelma välittyy aina Souvareitten musiikissa ja johtaa ajatukset tänne.
-On harmi, ettei nyt ole järjestetty esimerkiksi Helsingissä sellaista suurtapahtumaa, jossa esiteltäisiin Lappia, lappilaisia tuotteita ja Lapin matkailua – siellä olisi ehdottomasti Souvareitten paikka.
-Tämä on kuitenkin Souvareitten kotitunturi. Pitää miettiä, miten Lassesta ja kumppaneista saataisiin Saariselän kunniakansalaisia.
Ylävaara matkailusta
Lapin matkailu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Se näkyy tilastoissa ja se näkyy yhä kansainälisempinä asiakkaina.
-Matkailjamäärien kasvu ei kuitenkaan näy samassa suhteessa taloudessa. Sanoo Antero Ylävaara.
-Tulijoille pitää olla tekemistä. Ostettavaa. Ohjattuja retkiä. Monenlaisia ohjelmapalveluja kaikkina vuodenaikoina.
Ylävaara itse aikoo satsata Inarin kirkonkylällä kesämatkailun kehittämiseen ja esimerkiksi Inarijärven hyödyntämiseen.
-Inariin on aika todennäköisesti tulossa uusi laiva, jonka kanssa tehdään muutaman tunnin viihderisteilyjä, joiden aikana nautitaan hyvästä ohjelmasta.
Hänen mukaansa pitää muutenkin panostaa nyt siihen, että alueella viivytään pitempään, ja että matkailukautta saataisiin pidenettyä sekä syksyllä että keväällä.
-Suuret hotellit eivät kiinnitä huomiota huhtikuun loppupuolelle, joka on parasta hiihto- ja laskettelukautta.
Kun toiset eivät niin tee, Ylävaara tekee:
-Olemme sopineet Tunturihotellin kanssa, että Souvarit tulee sinne huhtikuussa esiintymään. Ravintola hoitaa tilat ja normaalin tarjoilun, me puolestamme Souvareitten esiintymispalkkiot ja lipunmyynnin. Samalla juhlistamme 40-vuotisia yrittäjätaipaleitamme.
-On huolestuttavaa, että esimerkiksi lunta ei vastaisuudessa säilötä, mikä tarkoittaa esimerkiksi ensilumen kisojen myöhentämstä, ja sitä ettei alueelle tulla saamaan esimerkiksi eri hiihtomaajoukkueitten harjoitusleirejä.
Lentoliikenne on Ylävaaran mukaan kehittynyt muuten mukavasti, mutta koneiden lähdöt pitäisi pystyä hoitamaan niin, että asiakkaat pääsisivät jotensakin inhimillisiin aikoihin liikkeelle.
Hän on erittäin tyytyväinen Saariselän alueen ulkomaanmarkkinointiin, mutta:
-Nyt pitää keskittyä entistä tiukemmin kotimarkkinoille. Suomalaisia matkailijoita tarvitaan. Heitä on helppo saada tänne kaikkina vuodenaikoina, mutta ilman panostusta se ei onnistu.
Saariselkä on kansainvälinen tunturi. Antero Ylävaaran henkilökunta on niin ikään kansainvälistä:
-Meillä on tällä hetkellä suomalaisten lisäksi töissä kiinalainen, japanilainen, nepalilainen ja liettualainen työntekijä.
Kaikilla on tietysti samanlaiset työsopimukset. Kaikille on järjestynyt myös asunto; Ylävaara osti Vuotsosta viisi paritaloa, eli kymmenen asuntoa
henkilökunnalleen.
-Olisi tärkeää, että toiminta saataisiin ympärivuotiseksi. Nyt potentiaaliset hyvät työntekijät ovat kahden asunnon loukussa, koska jossain pitää olla se vakituinen asunto.
Se tarkoittaa, että joko heille pitää maksaa todella iso palkkaa, tai sitten järjestää täällä käytännössä ilmainen majoitus.
Ritva Savela
Kuva tavaratalo Kuukkelista: Petteri Kyrö
Ryhmäkuva ja Lasse: Barun Khanal
Ylävaara: PasiR