
Rajat ylittävää yhteistyötä, kolttakulttuuria, vuolaana virtaavan Ivalojoen kuohuja, Lemmenjoen kultamaille tutustumista, patikoimista, tanssia, pelimanneja, hurjaa ajoa moottorikelkoilla vetten päällä, korkeatasoista kulttuuriohjelmaa, mukavaa yhdessä oloa…
Kaikki tämä ja paljon muuta on tarjolla heinäkuun 20. päivänä alkavassa kulttuuritapahtumassa, nyt kymmenennen kerran järjestettävillä Inariviikoilla.
Jo aikaisempina vuosina on huomattu, että moottorikelkoista ja vauhdikkaasta menosta kiinnostuneet ovat alkaneet suunnata lomamatkaansa Lapin yöttömän yön lumoavaan taikaan sopivasti juuri vesikrossien aikaan.
Kiitettävästi on myös heitä, jotka ovat halunneet päästä tutustumaan inarilaiseen elämäntapaan, Inarin kyliin ja maisemiin, saamelaiseen kulttuuriin ja paikalliseen pelimannimusiikkiin kesälomansa piristykseksi.
Niinpä kun Inariviikkojen maine on levinnyt laajalti valtakuntaan yhä useammat, vähän rauhallisemmissakin tapahtumissa viihtyvät, haluavat tulla käymään Suomen suurimman – ja kauneimman, sanovat vaatimattomat inarilaiset – viettämään kulttuurilomaa.
Ja niin on hyvä.
Missään muussa Suomen kunnassa ei ole neljää virallista kieltä. Joista yksikään ei ole ruotsi.
Millään muulla Suomen kunnalla ei ole yhteistä maarajaa kahden vieraan valtion kanssa.
Kaikki tämä näkyy ja kuuluu myös Inariviikoilla.

Euroopan Unioni-historiaa
Inarin kirkonkylässä sijaitseva Siida, jossa toimivat Saamelaismuseo ja Metsähallituksen opastuskeskus oli kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäinen julkinen rakennus, johopn saatiin EU-rahoitus.
Siida, jonka yhteydessä toimii myös ulkomuseo, tarjoaa mielenkiintoisen matkan satojen tuhansien vuosien takaa tähän päivää. Se kertoo maasta ja maailmasta, maapallon kehittymisestä nykyiseen muotoonsa. Se kertoo Saamen kansan historiasta ja nykypäivästä, saamelaisten elinkeinoista ja kiinteästä suhteesta luontoon.
Inariviikkojen aikana järjestetään erityinen Siida-päivä, jolloin on mahdollisuus tutustua taloon, sen vakituisiin ja vaihtuviin näyttelyihin asiantuntijan opastuksella.
Samassa yhteydessä kannattaa käydä tutustua myös Saamelaiskäräjien moderniin kulttuurikeskus Sajokseen, jossa järjestetään myös kulttuuritapahtuman 10-vuotisjuhla.
Kun kaikki tanssivat
Kenenkään ei tarvitse ensi kesän jälkeen harmitella sitä, ettei osaa tanssia. koko tapahtumaviikon ajan pyörivät IDance-tanssikurssit, joita on kaikenikäisille ja kaikentaitoisille tanssista kiinnostuneille.
Tanssimaan pääsee toki muutenkin. Ivalon Pelimannit houkuttelevat paitsi varsinaisissa tanssiaisissaan, myös kaduilla, turuilla ja toreilla pistämään jalalla koreasti.
Niin ikään elokuvatarjonnassa on musiikki-ilottelu huomioitu, muun muassa Mamma Mia! Here We Go Again houkuttelee rytmin lumoihin.
Kylät kunniassa
Naapurimaa Venäjän Kuolan kunta ja Inari ovat tehneet kohtalaisen tiivistä ja menestyksellistä yhteistyötä jo viisikymmentä vuotta. Se kunniaksi kulttuuritila Kuulaassa järjestetään yhteinen näyttely, jossa päästään tutustumaan molempien kuntien taiteilijoiden ja käsityöläisten taidokkaisiin töihin.
Saman päivän Piknik-konsertissa nautitaan paikallisten osaajien musiikista miellyttävässä yksityiskodin pihapiirissä.
Varsinaiset avajaiset pidetään tänä vuonna Sevettijärvellä, jossa päästää kuuntelemaan leu´ddia, ihastelemaan katrillia ja kunnioittamaan kolttien upeaa käsityöperinnettä. Joka elää edelleen.
Samalla reissulla omatoimimatkailijoiden kannattaa pistäytyä myös Suomen pohjoisimman makkaratehtaan ”tehtaanmyymälässä”, pääosin norjalaisten kansoittamassa kaupassa, josta kannattaa ostaa mukaansa uunituoretta herkkua. Sellaista makkaraa, jota ei juuri muualta saa.
Lemmenjoen kultamaiden kainalossa nähdään puolestaan teatteria – sieltä on myös tehdä opastettu retki joelle ja/tunturimaisemiin. Paikallisilla on ammattitaitoa hoitaa asiakkaansa turvallisesti, ruokkia heidät luonnossa ja kertoa samalla alueen kullasta ja kultahistoriasta.
Koppelon kyläjuhlat ovat hilpeä tilaisuus, jossa kaikuvat laulu ja nauru. Sinne kokoonnutaan kyselemään kuulumisia, ihmettelemään paikallisen taideresidenssin vaiheita, ja pohtimaan sitä miksi koppelolaiset ovat oma rotunsa. Esimerkiksi.
Koko perheen juhla kutsu Pohjoiseen
Kuluneiden vuosien aikana Inariviikoilla on ollut toinen toistaan tutumpia vieraita Marko Bjuströmistä Elastisen ja Cheekin kautta Vesku Loiriin. Ohjelma on ollut taattua laatua, ja hyvin on pärjätty loistavien taiteilijoiden kanssa.
Inariviikkojen ominta antia ovat kuitenkin olleet ne yhteiset ilot: lasten onkikisat, Vaskoolipatikka, tanssit kadulla ja kelkka-ajelut veden päällä.
Inariviikkoihin kuuluu paljon iloista mieltä, naurua. laulua musiikkia. Vanhojen kavereiden tapamisia, ja uusien hankkimisia. Siihen kuuluvat joet, kosket ja Inarijärvi. Siihen kuuluvat yhteisen tekemisen ilo, sateen pelko ja auringonpaiste.
Ja se pikkuinen hulluus, joka tuppaa tarttumaan, ja johon ei ole rokotteita.
Lapin hulluus.
Ritva Savela