
Lapin Safareiden aluejohtaja Juhani Kaave aloitti Skandinavian suurimman ohjelmapalveluyrityksen palveluksessa joulukuussa 1998 pesemällä asiakkaiden käyttämiä villasukkia.
Sittemmin Rovaniemellä syntynyt Kaave on kouluttautunut oppaaksi ja työskennellyt yrityksessä ”kaikissa muissa tehtävissä paitsi joulupukkina”.
Saariselälle hän tuli ensi kertaa syksyllä 2008 ja viihtyi kahdeksan vuotta. Puolentoista vuoden Rovaniemi-pyrähdyksen jälkeen hän palasi vuosi sitten Lapin Safarien Saariselän aluejohtajaksi – eikä suunnitelmissa ole lähteä pois.
Joulu on Saariselällä kiireisin sesonki mutta maaliskuu tulee hyvänä kakkosena: ensimmäiset moottorikelkkasafarit kaasuttavat maastoon jo aamuyhdeksältä ja husky- ja porosafarit, fatbike-, hiihto-, kalastus-, lumikenkä- ja liukulumikenkäretket työllistävät oppaita pitkin päivää. Kaiken aikaa asiakkaille vuokrataan myös monenlaisia varusteita ja ulkoiluvälineitä.
– Meillä on nyt 50 työntekijää, joista puolet on oppaita, Kaave laskee. Asiakkaita on maaliskuussa vähemmän kuin joulukuussa, mutta tilanteet voivat muuttuvat yllättäen, sillä luonto on ohjelmapalveluyrityksen toiminnassa se tärkein tekijä. Hyvä esimerkki siitä oli alkutalvi, kun lunta ei satanut eikä tykkilunta voitu lämpimän sään takia tehdä. Lopulta kuitenkin pakasti ja reitit saatiin marraskuuksi kuntoon.

Opas on yrityksen käyntikortti
Lapin Safareiden Saariselän aluejohtaja vastaa siitä, että toiminnat rullaavat ja yhteistyö samaan konserniin kuuluvan Lapland Hotel Riekonlinnan sekä paikallisten alihankkijoiden ja sidosryhmien kanssa sujuu.
– Raskainta aikaa on kauden aloitus, sillä rekrytoinnit on saatava valmiiksi marraskuun alkuun. Kun hyvä henkilökunta on kasassa, niin kaikki toimii helposti.
Ulkomaalaisten työntekijöiden osuus on koko ajan kasvanut, nyt kaukaisimmat ovat tulleet Etelä-Amerikasta, Chilestä. Oma haasteensa on asuntojen löytäminen asuntopulan vaivaamalta Saariselältä.
– Oppaan työhön ei ole yhtä käsikirjaa, ammattitaito saavutetaan usein työn kautta, Kaave kertoo. Vaikka oppaalla olisikin erä- tai luonto-oppaan koulutus, osallistuu jokainen uusi opas Lapin Safareiden omaan koulutusohjelmaan, joka sisältää nettiaineiston lisäksi viikon kestävän tiiviin perehdytyksen. Työntekijät pyritään myös sitouttamaan niin, että he palaisivat seuraavallekin kaudelle.
– Aitous on oppaan tärkein ominaisuus. Se heijastuu asiakaspalvelun laatuun, samoin kuin positiivisuus, Kaave kertoo. Sesongit ovat intensiivistä ja haastavaa aikaa: olosuhteet saattavat muuttua nopeasti ja niin sää kuin asiakasmääräkin vaihtua yllättäen. Opas on kuitenkin aina yrityksen käyntikortti.

Tavoite toimia vuoden ympäri
Ympärivuotisuuden saavuttaminen on iso haaste koko Lapille, Saariselän alueelle ja myös Lapin Safarit Oy:lle. Tämä talvi on ollut hyvä ja myös tulevan talven merkit näyttävät siltä. Moottorikelkkasafareita kysytään edelleen eniten, mutta heti perässä tulevat husky- ja porosafarit. Talven uutuuksiin kuuluvat mm. opastetut fatbikeretket.
Lapin Safarit on ensi kesänä auki kolmatta kertaa ja omaan kesäohjelmaan satsataan. Uutuutena on melontaa ja patikointia yhdistävä retki Tolosjoelle, kulkuvälineinä pack raftit eli kannettavat ilmatäytteiset kajakit.
– Kesää ei voi verrata talveen, mutta viime kesänä asiakkaita oli hyvin ja varsinkin fatbike-pyöräily kiinnosti, Kaave kertoo. UK-puiston kesäreittien avaaminen pyöräilylle oli loistava asia, talvipyöräilyyn hän toivoisi enemmän reittejä.
– Saariselällä ympäröivä luonto kestää kyllä matkailun kasvun, sesonkeina rajoitteena on vain majoituskapasiteetti. Ivaloon lentäen tulevat matkailijat jakautuvat alueelle Utsjokea myöten ja entistä tasaisemmin, hän arvioi.
Teksti ja Kuvat: Helena Sahavirta