Tankavaarasta elokuussa 2018 löytynyt timantti on edelleen Saksassa asiantuntijoiden tutkittavana.
Tankavaarassa asuva geologi Kasper von Wuthenau löysi upahiekan seasta tämän kirkkaan ja pienen kiven, kun hän oli parin saksalaisen kultasepän kanssa etsimässä muita harvinaisia mineraaleja kullanhuuhdonnan yhteydessä erotellusta hiekasta.

– Timantteja ei ole ennen osattu etsiä täältä. Nyt ei tiedä, mitä ensi kesä tuo, Tankavaaran Kultakylän isäntä Marko Touru naurahtaa – mutta arvelee silti, että vaikutus rajoittuu siihen, että kullankaivajat katsovat ehkä tarkemmin minkälaisia ”timantinsiruja” omasta upahiekasta löytyy.
Sertifiointiin pienin askelin
Lapin irtokullan huuhdonta on ekologisin tapa tuottaa kultaa ja Lapin kullan sertifiointi onkin etenemässä pienin askelin. Tavoitteena on sertifioida tuotantoketju kullankaivajista jatkojalostajiin ja edelleen kulta- ja koruseppiin.

Sertifiointi takaa, että kulta on tuotettu Lapissa eettisesti ja ekologisesti. Sertifioitu kullankaivaja noudattaa mm. kaivos- ja ympäristölainsäädäntöä, noudattaa Lapin Kullankaivajain Liitto ry:n kaivuohjeita ja kehittää toimintaa ympäristöystävällisemmäksi.
Tarkoituksena on sertifioida kultaerät niin, että ne säilyvät identifioituina koruiksi saakka.
– Vuonna 2017 saatiin 5 kiloa sertifioitua kultaa, 20 % Lapin irtokullasta, Touru kertoo. Saksassa sertifioitu kulta kiinnostaa useita valmistajia ja Suomesta mukana ovat ainakin Paarma Design, Taigakoru ja Kelokoru.
– Suurin odotus on, että saamme oikeaa näkökulmaa Lapin kullankaivuun ja käsityöläisille raaka-ainetta, jolla on sertifioinnin tuomaa lisäarvoa, Touru korostaa.
Helena Sahavirta