• Hyppää pääsisältöön
  • Skip to secondary menu
  • Hyppää alatunnisteeseen

Saariselkä Nyt!

  • Etusivu

Turusen kuvat ja niiden taustat

20.3.2019 by admin

Talvikuvauksessa on syytä tuntea kameran säädöt hyvin. Etenkin lumella oleva kohde – oli sitten kyseessä lintu, poro tai ihminen – tahtoo jäädä tummaksi.

Tämä johtuu siitä, että kamera mittaa ympäröivästä lumesta kirkkauden eikä ymmärrä, että mittaus pitäisi suorittaa kuvauskohteesta, näin kuvauskohde usein alivalottuu ja jää tummaksi.
Kannattaa siis hiukan ylivalottaa, jolloin onnistuminen on varmempaa. Kokeile ennen kuvausreissua eri valotuksia, niin et sitten mokaa ainakaan alivalotuksella sitä ainutlaatuista hetkeä, mikä tulee luonnossa yleensä eteen täysin yllätyksenä.

Revontulien kuvauspaikaksi käy mainiosti vaikkapa Kaunispää. Sieltä on avoin näköala suoraan pohjoiseen, missä revontulet pääsääntöisesti esiintyvät. Nykyaikaisella hyvällä kännykkäkameralla revontulien kuvaaminen onnistuu jotenkuten, mutta jos mukana on kunnon kamera ja siinä jalusta, onnistuminen on kiinni enää säästä ja revontulien näkymisestä.

Revontulikuvauksessa kameran objektiivi säädetään suurimmalle aukolle, kytketään automaattitarkennus pois päältä ja valitaan käsisäädöllä tarkennus äärettömyyteen. Tämän jälkeen valitaan ISO-luvuksi 400 – 3500 sekä valotusajaksi useita sekunteja – ei kuitenkaan yli 30 sekuntia, sillä tuolloin tähdet alkavat mennä maapallon pyörimisestä johtuen viiruiksi. Parhaiden revontulikuvauspäivien selvittämiseksi hyvä konsti on käyttää apuna Internetistä löytyviä sivustoja kuten Ilmatieteen laitoksen ylläpitämiä AURORAS Now -sivustoa http://aurorasnow.fmi.fi/public_service/.

Kuvatessa kannattaa olla valppaana joka hetki. Näköalatorni värjäytyi punaiseksi auton perävalojen heijastuessa siitä, ja utopistinen vaikutelma näkyi muutaman sekunnin.

Kaunispään rinteeltä näkee Saariselän keskukseen upeasti. Kuvattaessa kannattaa pitää jalusta mukana, valita aukkoarvoksi noin kahdeksan ja herkkyydeksi ISO 100 – 400 sekä kokeilla ottaa kuvia ylivalottamalla ja alivalottamalla – näistä kuvista on hyvä sitten valita paras tietokoneen äärellä. 

Kuva porosta Lapin reissulla on suorastaan pakollinen. Poro on arka eläin, mutta myös utelias ja Saariselän maisemissa porot ovat tottuneet ihmisiin. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja kovia ääniä ja ota kauempaa ensin muutama kuva ja sen jälkeen pyri lähemmäksi poroja välillä kuvia ottaen.  Pyri ottamaan kuvat niin, ettei eläinten edessä ole puita tai risuja – avotunturissa tämä onnistuu mainiosti.  Muistathan kuitenkin että kohtuuton porojen – tai muidenkaan eläinten – seuraaminen ei ole suotavaa.

Urupäällä Saariselän pohjoispuolella lumiaidan kohdalla on parkkipaikka, josta voi lähteä ”koskemattomaan” luontoon hiihtämään tai lumikenkäilemään. Länsipuolella on upea Kuusipää ja itäpuolella Urupään laki, ja kuvauskohteita löytyy kummastakin todella hyvin.

Riekon voi löytää lähes mistä vain Saariselän alueella. Parhaiten riekkoja näkee purojen varsilla, joissa on varvikkoa, sillä silmut ovat niiden herkkua näin keväällä. Pitää muistaa että riekkoja on hyvin vaikea huomata, mutta sieltä missä on lintujen jälkijonoja ne yleensä löytyvät.

Kategoriassa: Maalis 2019 Avainsanoilla: Maaliskuu 2019

Footer

  • Etusivu

Copyright © 2023 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress