Talvikuvauksessa on syytä tuntea kameran säädöt hyvin. Etenkin lumella oleva kohde – oli sitten kyseessä lintu, poro tai ihminen – tahtoo jäädä tummaksi.
Tämä johtuu siitä, että kamera mittaa ympäröivästä lumesta kirkkauden eikä ymmärrä, että mittaus pitäisi suorittaa kuvauskohteesta, näin kuvauskohde usein alivalottuu ja jää tummaksi.
Kannattaa siis hiukan ylivalottaa, jolloin onnistuminen on varmempaa. Kokeile ennen kuvausreissua eri valotuksia, niin et sitten mokaa ainakaan alivalotuksella sitä ainutlaatuista hetkeä, mikä tulee luonnossa yleensä eteen täysin yllätyksenä.

Revontulikuvauksessa kameran objektiivi säädetään suurimmalle aukolle, kytketään automaattitarkennus pois päältä ja valitaan käsisäädöllä tarkennus äärettömyyteen. Tämän jälkeen valitaan ISO-luvuksi 400 – 3500 sekä valotusajaksi useita sekunteja – ei kuitenkaan yli 30 sekuntia, sillä tuolloin tähdet alkavat mennä maapallon pyörimisestä johtuen viiruiksi. Parhaiden revontulikuvauspäivien selvittämiseksi hyvä konsti on käyttää apuna Internetistä löytyviä sivustoja kuten Ilmatieteen laitoksen ylläpitämiä AURORAS Now -sivustoa http://aurorasnow.fmi.fi/public_service/.




