Pohjoinen Lappi on viime vuosina tarjonnut matkustavaisille yhä kasvavan määrä niin sanottuja revontulikotia, joiden katos on osittain lasia, ja joista pystyy katselemaan yöllisiä taivaan tulia vuoteelta nousematta.
Viime aikoina näiden kotien varustelutaso on noussut, tekniikka kehittynyt ja lämpövarmuus turvattu. Niissä on keittomahdollisuus, erityisesti kehitetty lunta hylkivä lämpöikkuna – joissakin jopa sauna.
Ivalossa on valmistettu näitä revontulikotia kymmeniä ja kymmeniä – ja kymmeniä ja kymmeniä niistä on noussut Saariselkä-Inari-alueelle varsinkin ulkomailta saapuvien matkailijoitten iloksi; onhan toki paljon mukavampaa lojua tyytyväisenä lämpimässä pehmeällä vuoteella, kuin vahtia mahdollisia revontulia pakkasyössä tunturin tuulien armoilla.

Kaunispään huipun Arctic Star-hotelli on ratkaissut asian toisin.
Senkin huoneissa on mahdollisuus päästä tuntemaan olevansa osa suurta luontoa, ihailla maisemien mahtavuutta, tutkia tunturimaisemaa – ja vaikka katsella revontulia.
Näköalahuoneiden yksi seinä on nimittäin käytännössä kokonaan ikkunaa, josta näkee suurille selkosille, kauas ja kaunista maisemaa.
Tai sitten ei – kaamoksen siniset sävyt, hankien hohtavat timantit ja tähtien kirkkaus, kuun kierron vaiheet ja tietysti ne revontulet lumoavat yhtä lailla kuin kirkkaan kevään auringon valaisemat maisemat.
Samanlaiseen ratkaisuun on päädytty myös Utsjoella, jossa uuden hotellin joen ja Norjan tuntureiden puoleinen seinä on käytännössä kokonaan lasia.
Aavaakin aavempaa maisemaa pääsee piakkoin katselemaan lasiseinän läpi niin ikään Inarissa, jossa Lomakylä Inarin uudet hotellihuoneet valmistuvat Inarijärven rannalle.
Vielä toistaiseksi kodat ja lasiseinäisen majoitushuoneet on mielletty nimenomaan revontulien ihailuun sopiviksi.
Varmaa on, että Pohjois-Lapin ainutlaatuinen yötön yö tulee vastaisuudessa houkuttelemaan matkustavaiset maisemaan majoittumaan. Kokemaan keskiyön aurinko silloinkin, kun vaeltaa ei enää jaksa. Testaamaan, miten malttaa edes yrittää nukkua silloin, kun loputon valo muuttaa yön päiväksi. Ja heräämään valoisaan aamuun – esimerkiksi kello puoli kaksi ennen puoltapäivää.
Ritva Savela