– Jos Ivalon lentokentälle laskeutuvien koneiden määrä jatkaa kasvuaan, rikkoutuu 200 000 matkustajan raja vuodenvaihteessa, Ivalon lentoaseman päällikkö Jarmo Pyhäjärvi laskee. Odotus on realistinen, sillä vuonna 2016 lentoaseman läpi kulki 180 000 matkustajaa ja määrä on kasvanut tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä 20 prosenttia.
Joulunajan charterlentoja tulee lokakuun varausten mukaan hieman yli sata, kaikkien toteutuminen ei kuitenkaan ole varmaa. Viime vuonna varauksia oli samaan aikaan 90. Näköpiirissä on kuitenkin Britanniasta tulevien charterlentojen lisääntyminen. Pariisista ja Amsterdamista tulevat suorat tilauslennot jatkuvat tänäkin vuonna.
Vilkkaimpina joulukuun päivinä Ivalon kentälle laskeutunee 13 konetta, parhaimmillaan viiden minuutin välein. Ruuhkapäiviä ovat varsinkin tiistai, keskiviikko, torstai ja sunnuntai.
Ivalon lentokenttä voi vetää vuosittain 300 000 matkustajaa, ruuhkahuiput asettavat kuitenkin kentän kapasiteetin koville.
– Nyt pystymme käsittelemään yhtä aikaa neljä lentokonetta, Pyhäjärvi kertoo. Ruuhkat keskittyvät joulukuulle ja varsinkin kesällä kentän matkustajamäärissä olisi runsaasti kasvunvaraa.
Myös reittilennot ovat lisääntyneet Ivaloon, niitä lentävät Finnair, Norwegian ja Lufthansa, joka aloitti viime vuonna yhden viikottaisen reittilennon Frankfurtista. Finnair aloitti tänä vuonna uutena reittilennot Lontoon Catwickin kentältä, josta vuoroja tulee kaksi kertaa viikossa.

Saariselällä hurjaa kasvua
– Jouluchartereiden aikaan Saariselän hotellit ovat täynnä mutta alueen mökeistä löytyy vielä tilaa, kertoo Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen. Tilaa on myös muualla Ylä-Lapin laajalla alueella, joka ulottuu Saariselältä Nuorgamiin ja Karigasniemeen.
– Kirkonkyläänkin on tulossa lisää 120 vuodepaikkaa, hän huomauttaa.
Alkavasta talvesta tulee ennakkovarausten mukaan hyvä, esimerkiksi helmikuusta on tulossa matkailun huippukuukausi. Manninen voikin luetella hurjia kasvulukuja tämän vuoden tammi-elokuulta: kaikkien ulkomaalaisten vierailut kasvoivat Saariselällä 51,9 %. Kiinalaisten osalta kasvu oli 94,5, brittien 151,1, italialaisten 61,6, hollantilaisten 43,3, ranskalaisten 41,8, australialaisten 71,3 ja taiwanilaisten 96,1 prosenttia. USA:sta tuli tammi-elokuussa 191 % enemmän matkailijoita kuin viime vuonna. Näissä kasvuluvuissa venäläiset ovat pudonneet hännille.
Revontulet eivät selitä kaikkea kasvua.
– Maailman tämänhetkinen tilanne eli turvallisuus ja eksotiikka, Manninen luettelee. Kaukana on löydetty Skandinavia ja matkailu esimerkiksi Australiasta jakautuu koko alueelle. Kiinassa ja Aasiassa aluetta on markkinoitu paljon ja Lapin houkuttelevuutta lisäävät Finnairin hyvät Aasian lentoyhteydet ja nopeat jatkoyhteydet Ivaloon.
– Kasvu jatkuu. Singapore, Hongkong ja Kiina ovat kovassa nousussa. Uusia investointejakin on tulossa, Manninen vihjaa. Hän lähtee muutaman matkailuyrittäjän kanssa lokakuun lopulla Singaporeen Aasian suurimmille matkailumessuille.
Mannisen mukaan matkailijoita pystytään kovasta kasvusta huolimatta palvelemaan hyvin Saariselän ja Ylä-Lapin laajalla alueella.
– Hotelleissa palvelut on mitoitettu asiakasmäärän mukaan ja pienissä perheyrityksissä, esimerkiksi Nuorgamissa ja Karigasniemellä, pystytään hyvinkin henkilökohtaiseen palveluun. Asiakkailla on myös varaa valita: kiinalaisia on enemmän joissakin paikoissa, toisissa taas keskieurooppalaisia.
Helena Sahavirta
Kuva: Juha Kauppinen