Arktisen ruokamatkailun kehittäminen, kalamassan tuottamisen mahdollisuudet ja digitaalisen hankintapaikan luominen ovat kiireellisimpiä töitä, kun ryhdytään toteuttamaan Arktiset luonnonvarat -hankkeessa esitettyä luonnonvaraohjelmaa.
– Luovakka.fi -nettisivusto pitäisi saada valmiiksi jo joulumarkkinoille eli marraskuun aikana, Inarin kunnan Elinkeinot & kehitys Nordican kehittämiskoordinaattori Marja Männistö kertoo. Nettisivustosta tulee ostajien ja myyjien digitaalinen markkinapaikka, jossa kohtaavat kalastajat, polttopuun ja marjojen myyjät, hyvinvointialojen yrittäjät, ravintolat ja muut keittiöt – yleisesti ottaen kaikki luonnonvaroja hyödyntävät tahot.
Toinen kiireellinen hanke on ruokamatkailun kehittäminen, jolle on jo haettu Kolarctic -rahoitusta Lapin liitolta. Inarin ja Sodankylän lisäksi mukana on toimijoita Pohjois-Norjasta ja Luoteis-Venäjältä. Tavoitteena on nostaa erä-, lounas- ja gourmetruokailun profiilia ja hyödyntää siinäkin sekä lähiruokaa että erilaisia keruutuotteita. Esille otetaan myös ruokaan liittyvien matkamuistojen kehittäminen. Odotettavissa on ammattilaisille suunnattuja seminaareja ja workshoppeja, joissa käsiteltäisiin mm. keittiöalan uusimpia tekniikoita.
– Norjalaisia kiinnostaa erityisesti merikalan kehittäminen ja venäläisiä kalan käsittely yleensäkin. Hankkeesta saataneen päätös joulukuussa, se alkaisi maaliskuussa ja sitä hallinnoisi Inari, Männistö kertoo.
Kolmas vireillä oleva hanke on selvitys kalamassan tuottamisesta järvien halvemmista raaka-aineista. Työn alla on kartoitus massan menekistä esimerkiksi laitosruokailussa eli kouluissa ja hoitolaitoksissa ja toisaalta halvemman kalaraaka-aineen saatavuus.
Tarvekartoitus on tarkoitus tehdä myös siitä, voisivatko paikalliset hyvinvointialan yrittäjät käyttää toiminnassaan paikallisia luonnontuotteita ja kuinka tuotteistaa palvelut matkailussa.
Lapin Ely-keskuksen rahoittama Arktiset luonnonvarat, laatua luonnosta -toimintaympäristöhanke tuotti Inarin kunnan luonnonvarojen kehittämisohjelman vuosille 2017–2021. Hanke valmistui 31.8 ja sen tuloksena syntyi luonnonvaraohjelma ja noin 40-sivuinen raportti.
Ohjelman teemoja olivat paikalliset elintarvikkeet, julkiseen ruokapalvelun tarpeet ja lähiruoan saatavuus, kosmetiikkateollisuuden tarpeet, arktisen muotoilun ja käsityöalan tarpeet, kaivannaisteollisuus ja matkailuelinkeinon tarpeet.
Työ teetettiin ostopalveluna ProAgria Lappi -konsulttiyrityksellä. Hankebudjetti oli 61.898 euroa, josta EU:n toimintaympäristöhanketuki oli 80 % ja Inarin kunnan osuus 20 %. Sitä hallinnoi Elinkeinot & kehitys Nordica.
Helena Sahavirta
Kuvat: Jouni Kyrö