
– Talvikauden ennakkomyynti näyttää varsin hyvältä. Paikat on osittain myyty loppuun ja varsinkin myynti matkanjärjestäjille on lisääntynyt, kertoo Antti Kanerva, joka aloitti kesällä 2016 sukupolvenvaihdoksen jälkeen Saariselän Keskusvaraamon toimitusjohtajana.
Keskusvaraamo on Saariselän suurin loma-asuntojen välittäjä. Se on toiminut Saariselällä jo 30 vuotta ja sillä on alueella välityksessä noin 300 kohdetta: mökkejä ja rivi- ja paritaloasuntoja mutta myös osakehuoneistoja ja hotellihuoneita. Sen lisäksi asiakkaille välitetään kaikenlaisia ohjelmapalveluita huskysafareista revontulten metsästykseen.
Keskusvaraamolla on Kanervan lisäksi seitsemän työntekijää. Viime kesänä yritys sai lisää tilaa, kun Keskusvaraamon toimiston kylkeen nousi kaksikerroksinen ja 150-neliöinen siipi – samalla kaikki toiminnot saatiin saman katon alle.
– Langaton netti alkaa olla majoitustiloissa ehdoton edellytys, mutta kaapelikanavia ei kysele juuri kukaan, tänne tullaan liikkumaan luonnossa, Kanerva kertoo. Astianpesu- ja pyykinpesukone ovat jo totuttuja vaatimuksia, samoin sauna. Hiihtäjillä taas vaatteiden kuivauskaappi on ehdoton vaatimus. Paljon kysytään myös latujen ja rinteiden etäisyyttä majapaikasta.

Kanervan mukaan kiinalaiset ovat ”ponnahtaneet” ylös varaajien joukosta. He ovat myös jo tottuneet rivitalo- ja mökkiasumiseen ainakin Saariselällä. Myös espanjalaisia ja sveitsiläisiä on yhä enemmän. Kotimaiset matkailijat ovat kuitenkin edelleen suurin asiakasryhmä ja heitä tulee Saariselälle ympäri vuoden.
Myös Kanerva vahvistaa helmikuun suosion kasvun. Keskusvaraamossa on havaittu myös brittien alkavan tulla yhä aikaisemmin, jo marraskuun puolivälissä.
Keskusvaraamon asiakasyhteyksissä netti näyttelee jo pääosaa, puolet varauksista ja asiakaskontakteista tulee sitä kautta. Varaukset tehdään yleensä kolmeksi päiväksi tai viikoksi.
Antti Kanerva on työskennellyt eri tehtävissä Saariselällä 15 vuotta. Talotekniikan lisäksi opintoihin sisältyy muun muassa työn ohessa suoritettu yrittäjän ammattitutkinto.
– Työ on ollut parhaita opettajia – ja tietysti isä Jouni Kanerva.
Teksti ja kuvat:
Helena Sahavirta